HELP! Mijn kat heeft vlooien
Vanuit onze Kattenoppas zijn we helaas meerdere keren in aanraking gekomen met vlooien en wij hameren erop dat de kat behandeld moet worden tegen vlooien, maar waarom doen we dat eigenlijk en wat is er zo erg aan vlooien?
Is dit geen goede vraag? Leuk is het zeker niet! Het is ieder geval niet een onderwerp die wij fijn vinden maar het is wel nodig om te bespreken want we merken dat er toch veel onduidelijkheden zijn of onwaarheden rond gaan.
We hebben lang na gedacht hoe we dit op een leuke manier kunnen aansnijden, maar eigenlijk gaat dat bijna niet, dus we hebben maar gekozen voor de meest overzichtelijkste manier, vraag en antwoord. Zit jouw vraag er niet bij, laat het weten.
Wat is een vlo eigenlijk?
Een vlo, meestal rood-bruin en 2-3 mm groot, is een parasiet en geeft ons de rillingen bij de gedachte alleen al. Er zijn veel soorten, maar wij beperken ons tot de kattenvlo.
Hebben vlooien te maken met (slechte) hygiëne?
Nee! Vlooien hebben niets te maken met (slechte) hygiëne maar met niet goed behandelen van dier en huis en het gebruiken van niet juiste producten.
Mijn kat komt niet buiten, dus hij heeft geen vlooien!
Dit is een zeer groot misverstand! Het klopt dat als je kat niet buiten komt, hij ze zelf niet mee naar binnen neemt, maar wat denk je ervan als ik zeg dat je ze zelf mee naar binnen neemt? Dit gebeurt echt, vaak blijven ze plakken aan je zool en dan geef je de vlooien gewoon een lift. Lekker makkelijk denken ze. Wat ook gebeurt, een kat met vlooien zit voor je buitendeur of op je deurmat, de deur gaat open en er springt er eentje gewoon naar binnen. Eentje is vaak al genoeg….
Vlooien zijn er toch alleen in de zomer?
Was het maar zo, maar helaas. Vlooien komen altijd voor. Wat dacht je van de heerlijke warme kachel in huis. De ideale situatie om een feestje te vieren en zich te laten zien en te vermenigvuldigen.
Hoe weet je dat je kat vlooien heeft?
Soms is dit best lastig te ontdekken tussen de vacht, maar vlooien geven hints: de vlo zelf natuurlijk (erg klein, maar te zien), de katten krabben heel erg door jeuk of zwarte korrels in de vacht (ontlasting). Ga ook regelmatig met een goede vlooienkam door de vacht voor controle.
Hoe ontdek je vlooien in je huis?
Je wordt zelf gestoken op je (onder)benen en enkels, zwarte korrels op de slaapplekken van je katten en in huis en/of vlooien en ontlasting in de vacht van je dieren.
Als ik vlooien heb ontdekt op mijn kat, hoeven ze toch niet in huis te zitten?
Dit is helaas de meest grote fabel. Als je vlooien vindt op je kat zit de rest in je huis. De verhouding is ongeveer 5% op je kat – 95% in huis. Wat een gruwel hé?
Hoe ontstaat een vlooienplaag?
Daarvoor moet je de levenscyclus van een vlo weten:
Een volwassen vlo legt eitjes op de kat => eitjes vallen uit de vacht, op de grond (nu komen ze in je huis) => de eitjes komen uit tussen de 1 en 10 dagen (afhankelijk van de omgeving) => deze vlooitjes kunnen maandenlang overleven en komen tot leven na verandering in situatie: bv stijging van temperatuur, trilling, verandering van licht. => dan kunnen ze binnen seconden uitkomen en begint alles weer opnieuw. De cyclus kan 2 tot 3 weken duren, maar het kan dus ook zijn dat het maanden duurt.
Kan mijn kat of ik ziek worden van vlooien?
Antwoord: JA en JA. Jeuk, huidproblemen en huidinfecties kunnen voortkomen uit een beet van een vlo. Maar ook kan een vlo ziektes overbrengen zoals kattenkrabziekte, infectieziekte (bacterie), lintworm en bloedarmoede (de kat).
Hoe bescherm/behandel je je kat (jezelf en je huis dan ook) het beste tegen vlooien?
Belangrijk is je kat te beschermen en dit moet gebeuren met middelen die te verkrijgen zijn bij de dierenarts. De dierenarts kan je helpen met het vinden van het juiste product wat heel belangrijk is omdat hij/zij de juiste middelen kan voorschrijven voor je kat.
Dit geldt ook voor het behandelen van je huis, als je eenmaal vlooien in huis hebt is het een behoorlijke klus om deze weer weg te krijgen. Overleg ook hierover met je dierenarts voor het beste advies, maar een tip van ons, heb altijd een paar van deze spuitbussen in huis. Denk preventief!
Terug bij de vraag: Waarom hameren wij zo erop dat de kat behandeld wordt tegen vlooien? We denken dat het antwoord wel gegeven is. Je kat (dieren) behandelen is noodzaak en wij zeggen dan ook: onderschat het niet.
Heb je nog een vraag over dit geweldige onderwerp, laat het weten.